dimecres, 6 de febrer del 2019

Dijous Culturals a Marata
Trobem-nos i parlem-ne
(2019, 24è any)

Març-abril de 2019
Dijous, a les 20.00 h
Al Centre Cultural de Marata (les Franqueses del Vallès)
Organitza: Centre Cultural de Marata.
Amb la col·laboració del Patronat Municipal de Cultura i Educació
(Ajuntament de les Franqueses del Vallès)

Més informació al ccmarata@gmail.com


Dijous 14 de març de 2019

El testament vital, amb Marià Gómez, advocat, graduat social, diplomat en Medicina del Treball i Fisioteràpia, i diplomat en Psiquiatria.

Per a viure dignament, cal viure amb llibertat, sense traves, sense ideologies. Per a morir dignament, sense dolor ni patiments, necessitem expressar la nostra voluntat i valors anticipadament, per si, arribat el moment, no podem fer-ho per nosaltres mateixos. Mitjançant el document de voluntats anticipades (testament vital), podem donar les instruccions necessàries perquè se’ns garanteixi la qualitat de vida que desitgem fins al final. Com s’expressa? En quines condicions? Fins on ens permet decidir la llei? Quines garanties ens ofereix?


Dijous 21 de març de 2019 

Posant l’energia en mans de la gent: viure de l’aire del cel, amb Pep Puig, enginyer industrial especialitzat en tècniques energètiques, promotor del projecte Viure de l’aire del cel i president d’Eurosolar Spain.

El 2018 va entrar en funcionament a Pujalt (Alta Anoia) un aerogenerador de propietat compartida. El projecte, de nom Viure de l’aire del cel i impulsat per Eurosolar Catalunya, és una iniciativa pionera al nostre país i tot un model d’integració social, política i econòmica. D’altra banda, Som Energia, una cooperativa de consum d’energia verda, va impulsar, l’any passat també, i amb un gran èxit de participació, la compra col·lectiva d’instal·lacions de plaques solars per a l’autoproducció a la zona del Vallès. Ha arribat el moment de democratitzar l’energia? Amb quins obstacles legals, burocràtics i mentals ens trobem encara? Què se n’ha fet de l’impost al sol?


Dijous 28 de març de 2019

28 de març. Què és el Pacte per a la Reforma Horària?, amb Fabian Mohedano, promotor de la Iniciativa per a la Reforma Horària i antic president del Consell Assessor per a la Reforma Horària.

A la majoria d’estats europeus, les jornades laborals acaben entre les cinc i les sis de la tarda; dinen més d’hora, sopen més d’hora i van a dormir més d’hora. Aquí, tot ho fem més tard però ens llevem a hores similars. Anem desfasats un parell d’hores i dormim menys. Per què? Qui ho va idear? Som conscients de com ens afecta aquesta falta de son, sobre la nostra salut i benestar, sobre les nostres famílies i entorn social, en el rendiment a la feina? Com ho podem resoldre? Què hi poden fer les empreses, les entitats, les persones? I el Govern i les institucions? El 2014 es va impulsar una refor­ma per a reorganitzar els horaris, que es va cloure amb la signatura d’un Pacte Nacional el 2016 amb uns objectius per al 2025. Què preveu aquesta llei? En quin punt ens trobem? Podrem deixar de canviar l’hora al març i a l’octubre, també?


Dijous 4 d'abril de 2019 

Saltem un dijous per no solapar-nos amb els actes del 80è aniversari del bombardeig de les Franqueses. El dijous 4 d'abril, a  les 19.30 i a la sala de plens de l’ajuntament de les Franqueses del Vallès, hi haurà la conferència ‘El cost humà de la Guerra Civil i la implantació del franquisme’, a càrrec de l’historiador JOAN GARRIGA. Organitzat per l’Ajuntament. 


Dijous 11 d'abril de 2019

Com les dones poden arribar a ser iguals. El feminisme ho pot canviar tot, amb Sílvia Claveria, doctorada en Ciències Polítiques, professora a la Universitat Carlos III de Madrid i autora del llibre El feminismo lo cambia todo.

Les dones han patit discriminació en molts àmbits de la vida, tant en el món públic com en el món privat, una situació que el feminisme ha intentat combatre al llarg del temps. Tot i així, i malgrat la situació d’inferioritat, el feminisme no ha comptat mai amb gaires simpaties per part de la majoria de la ciutadania. Fins l’any 2018, quan, sumant forces, organitza una vaga amb milers de seguidores el 8 de març. Per què el feminisme és un valor en alça ara? Quines mesures cal adoptar per a poder reduir la desigualtat de la dona? Quins àmbits són prioritaris?