diumenge, 9 de febrer del 2020

Dijous Culturals a Marata
Trobem-nos i parlem-ne
(2020, 25è any)

Febrer-març de 2020
Dijous, a les 20.00 h
Al Centre Cultural de Marata (les Franqueses del Vallès)
Organitza: Centre Cultural de Marata.
Amb la col·laboració del Patronat Municipal de Cultura i Educació
(Ajuntament de les Franqueses del Vallès)

Més informació al ccmarata@gmail.com


Dijous 27 de febrer de 2020

La vil·la palau de Marata i els inicis de l'edat mitjana al Vallès Oriental, amb Ramon Martí, professor titular d'Història Medieval a la Universitat Autònoma de Barcelona.

L'actual veïnat de Marata correspon a un espai termenat des d'antic, ben documentat i on es manifesten, a petita escala, les successives transformacions que s'assoleixen arreu durant l'edat mitjana. En un context d'intensa ocupació romana, el terme de Marata es consolidaria amb la conquesta musulmana del segle VIII i també en època carolíngia, durant els segles IX-X. Entre els seus senyors figuren alguns descendents del primer comte de Barcelona, Berà, fins a esdevenir parròquia ben entrat el segle XI. [Organitzada pel Centre d’Estudis de Granollers.]


Dijous 5 de març de 2020

L'Antàrtida: un immens desert de neu i gel, amb Francesc Sàbat, alpinista, geòleg i viatger.

En Francesc Sàbat coneix bé l’Antàrtida i en parla sempre des de l’experiència; hi ha fet cinc campanyes d'estudi i un viatge turístic. L'Antàrtida és un continent enigmàtic i desconegut, un immens desert de neu i gel, un món fet per a l'aventura i la recerca científica, una reserva de la humanitat. Per què fa fred a l'Antàrtida? És un continent? Com és? Cal ser un aventurer per a anar-hi? Hi ha habitants? I les bases científiques? Quin origen geològic té? És molt gruixuda la capa de gel? Hi ha hagut sempre gel? El clima de la Terra és estable o canviant? Què el determina? A qui pertany l'Antàrtida?


Dijous 12 de març de 2020

Mites sobre alimentació, amb Julio Basulto, dietista nutri­cionista, conferenciant destacat, professor en diverses institucions com la Universitat de Vic i autor i coautor de diversos llibres.

És cert que beure vi amb moderació és saludable, que menjar molta fruita engreixa, que el col·lagen va bé per a les articulacions o que donar el pit a demanda “vicia” els infants? En Julio Basulto aclarirà aquestes i altres preguntes, desmuntarà tòpics i aclarirà malentesos sobre alimentació saludable.


Dijous 19 de març de 2020

La Viquipèdia, qui la fa, qui la fa servir i com hi podem col·laborar, amb Amador Álvarez, editor voluntari de la Viquipèdia i soci d'Amical Wikimedia.

Quantes vegades no hem fet servir la Viquipèdia? Sabem, però, qui la fa, amb quins criteris s'edita, com s'estructura o per què és una font fiable? Quantes entrades hi ha en català? Què són les Viquimaratons? Com l'afecten les Directives europees sobre drets d'autor aprovades el 2019 pel Parlament Europeu? Una xerrada divulgativa que podrem completar un altre dia amb un taller pràctic d'edició per a tothom que hi pugui estar interessat.


Dijous 26 de març de 2020

Els grans incendis que ens esperen. Quina respon­sabilitat hi tenim cadascú per a evitar-los?, amb Marc Castellnou, bomber, cap del GRAF, expert en incendis i pre­si­dent de la Fundació Pau Costa.

Austràlia, Portugal, Califòrnia, Xile, Sibèria, Bolívia, Sud-àfrica, Canadà, la Torre de l'Espanyol... No parem de veure incendis devastadors arreu del món, alguns de molt propers. Incendis que superen, i que superaran, totes les capacitats d'extinció d'un país per més esforços i recursos que s'hi dediquin. En canvi, a l'incendi de la Ribera d'Ebre s'ha demostrat com les explotacions de vinya, d'oliveres i d'ametllers són dels millors aliats per a aturar-los. Podem encara evitar el desastre? Pot l'economia rural, l'economia circular i el consum de proximitat evitar un incendi?